Friluftsjackor för herr

Utbudet av friluftskläder har nog aldrig varit större än vad det är nu, år 2022, med flera nya större företag som enbart satsar på friluftskläder. Äntligen verkar det som att till exempel friluftsjackor för herr och dam finns i ungefär samma utbud. Det räcker att titta 10-15 år tillbaka i tiden så fanns det mycket fler friluftsjackor för herr än för dam. Eftersom efterfrågan styr utbudet så torde det vara så att intresset för friluftsjackor eller friluftskläder i allmänhet, har ökat bland kvinnor. Troligtvis har det mycket med sociala medier och den ökade digitala marknadsföringen i sig att göra. Det har blivit populärt att vistas i naturen och att klä sig som en friluftsjunkie.

Skillnad bland friluftsjackor

Vad är egentligen en friluftsjacka för herr (och dam) och vad är det som definierar detta? Det är något som jag funderat på under längre tid, vilka egenskaper det är som gör att det är en friluftsjacka. Jag tänker att funktionerna är det som avgör, framförallt när det gäller så kallade skaljackor. En skaljacka är perfekt att ha som friluftsjacka då många av dessa kan användas vinter, vår och höst och ibland även på sommaren. En skaljacka är en typ av friluftsjacka som går att ha till många olika sporter och grenar och inte bara att gå i skogen med.

Skaljacka – en bra friluftsjacka

Skaljackan är som sagt den mest användbara typen av friluftsjacka då du kan ha den i många olika situationer och väder. Den ultimata skaljackan enligt mina egna definitioner ska vara smidig och följsam (inte prasslig eller stel) och ganska tunn så att du kan ha den utanpå andra typer av kläder. Den ska ha många vattenpelare alternativt vara gjord i materialet goretex så den är vattenbeständig. Att ha små öppningar för att lufta är också ett krav, samt att det ska vara en avtagbar huva på den. Då klarar du dig i de flesta situationer!

Kommentarer är stängda.