Smyckesdelar i strass

Numera går det att beställa smyckesdelar i strass i onlinebutiker, väldigt smidigt och bekvämt när man som jag tillverkar egna smycken. Det går att köpa färdiga små berlocker och hängen med strass i, eller så klistrar du dit egna strass-stenar. Från början så tillverkades strass för att efterlikna diamanter som kunde köpas av fler än de som hade råd med äkta vara. Dessa glittrande stenar har använts på smycken och accessoarer sedan någon gång under 1700-talet. Strasstenarna är tillverkade av till exempel blyglas, akryl eller bergkristall, som Swarovski som är väldigt känt. Från allra första början så fann man bergkristaller i floden Rhen i Tyskland som användes istället för diamanter.

Strass – av Joseph Strasser

Den som utmärkte sig under 1700-talet som juvelerare var Joseph Strasser, som var den som först såg till att göra dessa stenar som var väldigt lika diamanter. Han tillverkade smycken av glas för att efterlikna äkta stenar och kristallglaset av Strasser blev väldigt populära då dessa artificiella diamanter var de enda som faktiskt liknade äkta diamanter. Fram till 1940-talet användes detta ”strass-glas” i hög grad i många smycken. Tack vare att detta tillverkade glas lyckades med att bryta ljuset i hög grad, precis som diamanter, blev dom eftertraktade som smyckesstenar. Ingredienserna var bland annat bly och kisel som blandades med en vätska så de blev som pasta eller deg. Detta för att de skulle få en jämnare yta. Då fick glaset namnet ”paste” men också strass efter Joseph Strasser.

Oäkta strass i smyckesdelar

Nuförtiden kallar vi i princip alla glittrande konstgjorda stenar för strass, men från början var det alltså bergskristall som slipades för att efterlikna diamanter. Sedan kom då den konstgjorda stenen ”strass”, men även en strass-sten slipade och skars för hand och var mycket mer exklusiv än det man idag benämner som strass. Den så kallade oäkta strassen var den som började att gjutas i formar. Det ”äkta” blyglaset eller kristallen har skarpare kanter i fasetterna, när de är skurna för hand.