Barnskor skyddar små fötter

Skor har sedan länge varit en standard, och nästan en rättighet, i vårt samhälle. Vare sig samhället ligger i västvärlden eller ej så är skor något som alla bör använda, framförallt i de stora städerna där allt är asfalterat och många bilar kör.

Framförallt är det en rättighet för alla barn att ha på sig barnskor. Det är med hjälp av skorna som barn kan vara ute och leka hela dagarna utan att komma hem med massa blåser under fötterna. Då oskyddade fötter lätt får skrapsår och andra skador, kan barn utan skor löpa stor risk för att dra på sig sjukdomar från de öppna såren på fötterna. Så ha därför alltid på er skor när ni är ute, även en kort stund. Om ni inte vill ta på er tunga skor, kan sandaler vara en bra ersättare.

Visste ni förresten att det i vissa stammar i Afrika inte förekommer några skor alls? Befolkningen i dessa stammar lever hela sitt liv bland träden och detta gör att deras fötter utvecklar en förhårdnad. Förhårdnaden gör att de exempelvis klarar av att klättra barfota upp för vassa träd, där de hugger ner trädets frukter. Istället för att använda sig av rep och krokar, använder de sig av sina fötter för att hålla sig fast, helt otroligt eller hur?