Svensk konst för barnens bästa

Att TV-bolag varje år har flera galor för utsatta barn är positivt, men då dessa galor tar så mycket plats i folks medvetande, är det många som glömmer alla de lokala insamlingarna runtom i Sverige. En sådan är nu i helgen i närheten av där jag just nu sitter och skriver denna text.

Insamlingen består av en konstutförsäljning där svenska konstnärer har skänkt bort ett eller flera av sina konstverk, dessa kommer sedan säljas på auktion, och alla pengarna kommer gå till Rädda barnen. Totalt är det runt 50 konstnärer runt om i landet som har erbjudit sig att skänka bort sina konstverk. Redan nu kan man se konstverken, och en hel del skulle verkligen passa på ställen som Louvren eller något annat konstmuseum.

Det är allt från postmodernt, pastellfärger, färgrika tröjor som har förändrats till julgranar, abstrakt, gammalmodigt, japanskinspirerat, och många fler konststilar som skulle göra denna texten lika lång som telefonboken på 90-talet. Helt klart är att det är många olika stilar, och ska bli roligt att se vilken eller vilka av dessa konstverk kommer bringa in mest pengar. Utgångspriset på varje konstverk kommer ligga på 100 kronor, på så sätt kommer det kunna bli fler som kan buda. Om priset är satt för högt i början, kanske inte få vill bjuda, och då blir insamlingen varken rolig för besökarna och konstverken kanske inte säljs för det beloppet det kunde ha sålts för om utgångspriset hade varit lågt.

Nu håller vi tummarna för att insamlingen samlar in riktigt mycket pengar till Rädda barnen!